Είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση –υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων σε διάφορα ερεθίσματα με αποτέλεσμα στένωση των βρόγχων και μείωση της ροής του αέρα που πηγαίνει στους πνεύμονες. Δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση με οίδημα, υπερπαραγωγή βλέννης και επίσης σύσπαση των λείων μυικών ινών που υπάρχουν στο τοίχωμα των βρόγχων (βρογχόσπασμο).
Η στένωση των βρόγχων και ως αποτέλεσμα η μείωση της ροής του αέρα, είναι αναστρέψιμη μετά από φαρμακευτική αγωγή ή σε πολύ ήπιες περιπτώσεις από μόνη της.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Ο ασθενής παρουσιάζει δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή του, αίσθημα βάρους στο στήθος , βήχα ξηρό ή με βλεννώδη απόχρεμψη. Πολλές φορές αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο ασθενής ότι σφυρίζει η αναπνοή του.
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Η διάγνωση τίθεται λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς. Ασθενείς που έχουν ιστορικό με συχνά επεισόδια βρογχίτιδας τους χειμερινούς μήνες, παρομονή του βήχα για μακρύ χρονικό διάστημα μετά από κοινό κρυολόγημα, εμφάνιση βήχα ,δύσπνοιας ή/και συριγμού με την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγzzοντες είναι κάποια από τα σημεία τα οποία μας βοηθάνε Επίσης αλλεργικό υπόβαθρο ,οικογενειακό ιστορικό άσθματος κ.α
Με την κλινική εξέταση στην οποία μπορούμε να έχουμε ακροαστικά ευρήματα και με τη σπιρομέτρηση.
Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση μη επεμβατική, η οποία γίνεται στο ιατρείο και παίρνουμε πληροφορίες για την αναπνευστική λειτουργία. Ο ασθενής αναπνέει μέσω ενός επιστομίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το σπιρόμετρο και παίρνουμε πληροφορίες για τον όγκο αέρα που εκπνέει. Μέσω αυτών των πληροφοριών βλέπουμε αν υπάρχει απόφραξη της ροής του αέρα. Στο άσθμα έχουμε απόφραξη. Η αύξηση ενός δείκτη που υποδεικνύει το βαθμό της απόφραξης των αεραγωγών και ονομάζεται FEV1(force expiratory volume 1 sec), μετά από χορήγηση στον ασθενή βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου, πάνω από 12% ή πάνω από 200ml, αποτελεί την κλασική σπιρομετρική ένδειξη που θέτει τη διάγνωση του άσθματος.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές σε ένα ήπιο άσθμα, ή σε βήχα ισοδύναμο άσθματος μπορεί να έχουμε φυσιολογική σπιρομέτρηση και η διάγνωση μπορεί να τεθεί με το ιστορικό του ασθενούς την κλινική εξέταση και επί αμφιβολιών μπορεί να γίνει μια άλλη εξέταση, η οποία λέγεται βρογχική πρόκληση με μεταχολίνη.
Μπορώ να έχω άσθμα σε οποιαδήποτε ηλικία;
Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να είναι αλλεργικό ή μη. Στα διαστήματα μεταξύ των παροξυσμών τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και έχουν καλό έλεγχο της νόσου τους είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Στο χρόνιο όμως σοβαρό άσθμα το άτομο δεν είναι ποτέ ελεύθερο συμπτωμάτων παρουσιάζει μόνιμη απόφραξη στη σπιρομέτρηση και χρειάζεται συνεχή λήψη φαρμάκων.
Από τι εκλύεται η κρίση του ΒΑ;
Το άσθμα προκαλείται από διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες όπως γύρεις δέντρων και φυτών, ακάρεα οικιακής σκόνης, κρύο, υγρασία, λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια, ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εργασιακών χώρων κ.α Υπάρχει επίσης το άσθμα που εκλύεται μετά από άσκηση και το επαγγελματικό άσθμα.
Τι φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσω;
Η αγωγή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εισπνεόμενα φάρμακα, υπάρχουν επίσης σε μορφή δισκίου τα αντιλευκοτριενικά φάρμακα τα οποία βοηθάνε στην φλεγμονή που υπάρχει στο βρογχικό άσθμα. Έχουμε τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και τα εισπνεόμενα κορτικοειδή. Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα βοηθάνε στην διαστολή των βρόγχων στη λύση του βρογχόσπασμου και στην αύξηση της ροής του αέρα, τα κορτικοειδή βοηθάνε στη υποχώρηση της φλεγμονώδους διαδικασίας που εκλύεται κάθε φορά στον συγκεκριμένο ασθενή μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.