Κλινική Βήχα

Ο βήχας είναι ένας πολύτιμος αμυντικός μηχανισμός-  αντανακλαστικό  που σκοπό έχει την απομάκρυνση ερεθιστικών ουσιών και μικροοργανισμών ώστε να μην διεισδύσουν στους πνεύμονες . Όταν π.χ. είστε κρυολογημένοι και βήχετε αποβάλλεται η περιττή βλέννα και μαζί της πολλά από τα μικρόβια η  ιούς που έχουν πλήξει το αναπνευστικό σας σύστημα.  Όταν διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες θεωρείται οξύς, και όταν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες είναι χρόνιος και πρέπει πάντα να διερευνάται.

Η κλινική χρόνιου και επίμονου βήχα  είναι σχεδιασμένη   γύρω από αυτή τη γνώση ότι διάφοροι  παράγοντες εμπλέκονται στο βήχα και μόνο με την σωστή διαγνωστική προσέγγιση και παρακολούθηση μπορεί κάποιος να έχει αποτελεσματική αντιμετώπιση  . Η  κλινική μας  παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση έχοντας στην διάθεση μας όλες  τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα  συνεργάζεται με αξιόλογους επιστήμονες που θα συμβάλουν όπου χρειαστεί στο σωστό αποτέλεσμα με κύριο στόχο το όφελος του ασθενούς .

Πνευμονολογική αξιολόγηση και διερεύνηση του Βήχα σας
Η προσέγγιση του βήχα  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ,ξεκινά  με την  κλινική εξέταση και την λεπτομερή λήψη του ιστορικού. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το αίτιο που προκαλεί τον βήχα  και να εκτιμηθεί σωστά  με την βοήθεια των εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και σε συνεργασία πάντα με τις συναφείς ειδικότητες .Απώτερος μας στόχος η ολιστική αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τον ασθενή   .

Τι μπορεί να προκαλεί τον βήχα σας ;
Tα αίτια του  χρόνιου βήχα διαφέρουν  στον καθένα .Μερικά από τις  από τις πιο συχνά είναι τα ακόλουθα  :

Τα κυριότερα αίτια – παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο βήχα είναι:

  1. Σύνδρομο βήχα των ανώτερων αεραγωγών ( ή σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης) Πρόκειται συνήθως για ξηρό και παρατεταμένο βήχα ( σα να προσπαθεί κανείς να καθαρίσει το λαιμό του). Μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα συμπτώματα από τη μύτη ή τους παραρρίνιους κόλπους όπως ρινική συμφόρηση ή καταρροή και πονοκέφαλο.
  2. Άσθμα: Αποτελεί το συχνότερο αίτιο βήχα σε παιδιά. Η διάγνωση θα γίνει με βάση τα συμπτώματα, το λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής την δοκιμασία βρογχικής πρόκλησης στην Μεταχολίνη  και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
    -Βήχας ισοδύναμος άσθματος: Είναι μια ειδική κατηγορία άσθματος που εκδηλώνεται με βήχα. Εμφανίζεται κυρίως το βράδυ ή μετά από άσκηση ή έντονα οσφρητικά ερεθίσματα. Συνήθως η σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής είναι φυσιολογική
  3. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση( ΓΟΠ): Μπορεί ο βήχας να αποτελεί τη μόνη εκδήλωση σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών και να επιμένει αρκετούς μήνες, παρά τη χορήγηση σωστής θεραπείας. Πρόκειται συνήθως για ξηρό βήχα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με έξαρση κυρίως τις νυχτερινές ώρες κατά την κατάκλιση.
  4. Κάπνισμα
  5. ΦάρμακαΟρισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα(αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) μπορεί να προκαλέσουν σε ένα μικρό ποσοστό (1-2%) σαν παρενέργεια, ξηρό βήχα. Ο βήχας μπορεί να εμφανίζεται λίγες ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου ή ακόμα και μετά από εβδομάδες. Απαιτείται διακοπή του φαρμάκου και αντικατάσταση του. Ο βήχας θα υποχωρήσει , αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.
  6. Μεταλοιμώδης: οφείλεται κατά κανόνα  σε προηγηθείσες λοιμώξεις του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού και μπορεί να διαρκέσει ως και 2 μήνες.
  7. Ξένο σώμαΑποτελεί συχνό αίτιο βήχα, ιδίως στα παιδιά.
  8. Κακοήθειες: αρκετές φορές ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να έχει σαν μοναδική του εκδήλωση τον βήχα. Αλλαγή των χαρακτήρων του βήχα ή παρουσία αιμόφυρτων πτυέλων είναι συχνά πρώιμες εκδηλώσεις και αναζητούνται ιδίως σε βαρείς καπνιστές.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κατά τη διερεύνηση του βήχα μπορεί να απαιτηθούν μια σειρά από εξετάσεις ανάλογα με το αίτιο που υποπτευόμαστε  όπως:

Ακτινογραφία θώρακος

Αξονική τομογραφία θώρακος

Σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής

Δοκιμασία πρόκλησης Μεταχολίνης

Ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία παραρρίνιων κόλπων

Βρογχοσκόπηση

Εξετάσεις πτυέλων (μικροβιολογικές και κυτταρολογικές)

Οισοφαγογράφημα- 24ωρη καταγραφή του ρΗ του οισοφάγου.

Πότε πρέπει να γίνει εκτίμηση από πνευμονολόγο;
Οποιοσδήποτε βήχει για περίοδο πέραν των 3 εβδομάδων συνιστάται να εκτιμηθεί από πνευμονολόγο .Σε περίπτωση που ο βήχας συνοδεύεται με αιμόπτυση τότε η εκτίμηση πρέπει να γίνεται άμεσα γιατί αποτελεί επείγουσα κατάσταση η παρουσία αίματος στα πτύελα.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι επίμονα  αποτελεί πιο σωστή  προσέγγιση  να εκτιμηθεί το πρόβλημα νωρίς παρά σε μεταγενέστερο στάδιο. Πολλές καταστάσεις έχουν καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία αν αντιμετωπιστούν  στα αρχικά στάδια και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον βήχα αλλά και για τα πνευμονολογικά νοσήματα γενικότερα  

Ποια είναι η θεραπεία;
Ο πνευμονολόγος σε στενή συνεργασία μαζί σας  και εφόσον διεκπεραιώσει τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις θα σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για το θεραπευτικό πλάνο και θα είναι πάντα στην διάθεση σας σε ότι τον χρειαστείτε  . Το καλό αποτέλεσμα θα προκύψει  από την ορθή διάγνωση , την σωστή θεραπεία  το σωστό χρονικό διάστημα αλλά και την ευχέρεια της επικοινωνίας που έχει ο ασθενής με τον γιατρό του για αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος  προκύψει. Είναι σημαντικό η θεραπεία να τηρείται με κάθε λεπτομέρεια και ο ασθενής να επανεκτιμάτε σε καθορισμένο χρονικό διάστημα για  να ελέγχεται η ανταπόκριση στην θεραπεία .